NEa inventariseert mogelijkheden vereenvoudiging EU ETS

Op verzoek van het ministerie van Infrastructuur en Milieu voert de NEa een onderzoek uit naar mogelijkheden om het Europese emissiehandelssysteem (EU ETS) te vereenvoudigen.

De NEa wil in dit onderzoek zoveel mogelijk gebruik maken van praktijkkennis van organisaties die regelmatig met het EU ETS te maken hebben. Via een online enquêteformulier kunnen deze partijen ideeën en ervaringen die bijdragen aan vereenvoudiging uitwisselen. Meer informatie over het onderzoek vindt u in het achtergronddocument Onderzoek vereenvoudiging EU ETS.

Betrokkenen kunnen de vragenlijst tot uiterlijk 20 februari 2015 invullen en aanleveren bij de NEa. Zo kan het onderzoek nog aansluiten op Europese besluitvormingsprocessen die op korte termijn gaan lopen.

Europees-brede consultatie

De Europese Commissie beraadt zich namelijk op een herziening van de ETS-richtlijn. Op dit moment bevindt de herziening zich in de consultatiefase. Meer informatie over de consultatie van de Europese Commissie.

Uitwerking

De NEa werkt op basis van de input van de betrokken organisaties de meest kansrijke opties uit. Afhankelijk van het type maatregel en de haalbaarheid daarvan worden deze inzet van Nederland in het Europese overleg. Kansrijke praktische uitvoeringsmogelijkheden die Nederland zelf kan doorvoeren worden als optie voorgelegd aan de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu of – indien de regelgeving dit toelaat - door de NEa zelf worden geïmplementeerd.