HBE-rapportage: 12 miljoen bijgeschreven HBE’s

De Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) publiceert vandaag de derde HBE-rapportage voor Hernieuwbare energie voor vervoer. Deze rapportage geeft weer hoeveel Hernieuwbare Brandstofeenheden (HBE’s) er tot en met 31 december 2015 zijn bijgeschreven op de rekeningen in het Register Energie voor Vervoer (REV). In de rapportage is zichtbaar dat er 12 miljoen HBE’s zijn bijgeschreven tot 1 januari 2016.

Grafiek ‘Aantal HBE’s in Register Energie voor Vervoer 2015’, met het aantal HBE’s in miljoenen: in april 0,0 HBE’s, in juli 2,13 bijgeschreven spaartegoed, in oktober 2,61 bijgeschreven spaartegoed en 0,50 ingeboekt, in januari 2016 4,14 bijgeschreven spaartegoed en 7,86 ingeboekt.
Beeld: ©NEa

Sinds de vorige rapportage is het aantal bijgeschreven HBE’s verviervoudigd. Het aantal HBE’s uit inboekingen is flink gestegen en ook zijn er meer rekeningen geopend en daardoor meer gespaarde HBE’s uit 2014 in het REV bijgeschreven.

De hoeveelheid gespaarde, nog niet bijgeschreven, HBE’s uit 2014 komt alleen beschikbaar in het Register als de betreffende bedrijven een rekening openen. Het totale aantal gespaarde HBE’s is gebaseerd op de biobrandstofbalansen die bedrijven hebben ingediend bij de NEa. Dit totaal kan wijzigen door correcties aan de biobrandstofbalansen.

Inboekingen van hernieuwbare energie die in 2015 geleverd is aan de Nederlandse vervoersmarkt, kunnen nog tot 1 maart 2016 worden opgevoerd in het REV. Op 1 maart verschijnt ook de laatste HBE-rapportage over het handelsjaar 2015. Op 1 april moeten de bedrijven met een jaarverplichting HEV voldoende HBE’s op hun rekening hebben om aan de jaarverplichting te voldoen.