Schaarste op markt CO2-emissierechten

De Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) heeft de uitstoot in 2008 van bedrijven in Nederland die aan CO2-emissiehandel meedoen, vergeleken met het totale aantal gratis verstrekte uitstootrechten voor dat jaar. Hieruit blijkt dat de CO2-uitstoot 4% hoger is dan het aantal toegewezen rechten. Dat is in lijn met de cijfers van de andere EU-landen. Het Nederlandse bedrijfsleven wordt voor het eerst sinds de start van CO2-emissiehandel in 2005 geconfronteerd met een tekort aan rechten op de markt.

Het tekort aan rechten blijkt uit de cijfers die 364 van de 372 Nederlandse bedrijven onlangs aan de NEa hebben gerapporteerd. In totaal hebben deze bedrijven in 2008 83,3 miljoen ton broeikasgas uitgestoten, ten opzichte van 80,1 miljoen ton aan emissierechten die de bedrijven van de Nederlandse overheid ontvangen.

Uitstootcijfers per bedrijf

De uitstootgegevens van bedrijven uit alle EU-lidstaten zijn sinds 2 april op te vragen via de website van het centrale EU-transactielogboek, het CITL: http://ec.europa.eu/environment/ets/welcome.do. De NEa controleert deze cijfers steekproefsgewijs en heeft de bevoegdheid ze alsnog aan te passen.

Vergelijking met 2007 niet mogelijk

In vergelijking met 2005-2007 hebben in 2008 wijzigingen plaatsgevonden in de doelgroep en reikwijdte van het systeem van emissiehandel. Daardoor is het onmogelijk om de Nederlandse uitstootgegevens over 2008 te vergelijken met die over voorgaande jaren.

NOx-emissiegegevens

De Nederlandse Emissieautoriteit maakt op maandag 6 april de gegevens over de uitstoot en opgebouwde emissierechten bekend van het systeem van NOx-emissiehandel.