Lichte daling CO2-uitstoot in 2009

De CO2-uitstoot van de Nederlandse deelnemers aan het Europese emissiehandelssysteem is in 2009 met 3% gedaald ten opzichte van 2008. Dit blijkt uit de uitstootcijfers over 2009 die de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) vandaag bekendgemaakt heeft. Gezien de economische crisis was vooraf een grotere daling van de Nederlandse CO2-uitstoot voorspeld.

377 van de 382 bedrijven die in Nederland verplicht moeten deelnemen aan CO2-emissiehandel hebben de afgelopen weken hun emissiecijfers over 2009 aan de NEa gerapporteerd. In totaal hebben deze bedrijven 81,0 miljoen ton CO2 uitgestoten, tegenover 80,8 miljoen ton aan CO2-emissierechten die deze bedrijven hebben ontvangen van de Nederlandse overheid.

Vergelijking uitstoot en rechten

Uit de vergelijking tussen de totale CO2-uitstoot en het totale aantal gratis verstrekte uitstootrechten blijkt dat deze over 2009 nagenoeg gelijk zijn. Over 2008 was er nog een tekort van 3,9 miljoen emissierechten (4,9%).

Uitstootcijfers per bedrijf

De uitstootgegevens van bedrijven uit alle EU-lidstaten zijn op te vragen via de website van het centrale EU-transactielogboek, het CITL.

NOx-emissiegegevens

De NEa maakt begin volgende week de gegevens bekend over de uitstoot en opgebouwde emissierechten onder het systeem van NOx-emissiehandel.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Helpdesk NEa.