Toewijzing emissierechten nieuwkomers 2010 overstijgt reservedepot

Negen bedrijfslocaties hebben van de NEa een ontwerp-toewijzingsbesluit voor de toewijzing van nieuwkomersemissierechten ontvangen. Het totaal aantal emissierechten dat met de negen ontwerp-toewijzingsbesluiten gemoeid is, overstijgt het aantal emissierechten dat op dit moment in de nieuwkomerreserve zit.

De kennisgeving van deze ontwerpbesluiten is op 10 januari 2011 in de Staatscourant gepubliceerd. De bedrijfslocaties hebben tot en met 21 februari 2011 de tijd om een zienswijze over het ontwerpbesluit in te dienen.

De beschikbare emissierechten worden evenredig over alle toegewezen verzoeken verdeeld. Op de berekende aanspraak wordt een korting van 15,5% toegepast. De berekende aanspraak is de hoeveelheid emissierechten die een bedrijfslocatie zou krijgen als er genoeg emissierechten in de nieuwkomersreserve zouden zitten.

Het kortingspercentage kan in de uiteindelijke toewijzingsbesluiten afwijken van het bovengenoemde percentage. Het percentage kan enerzijds verlaagd worden als gevolg van emissierechten die naar de nieuwkomersreserve terugvloeien. Anderzijds kan het percentage verhoogd of verlaagd worden naar aanleiding van zienswijzen of de uitkomst van bezwaren of beroepen.

Voor het gedeelte dat de berekende aanspraak de toewijzing overstijgt, worden de verzoeken afgewezen.

Voor meer informatie over de ontwerpbesluiten kunnen bedrijfslocaties contact opnemen met S.J. Laman Trip van de Nederlandse Emissieautoriteit, tel: 070 339 28 00.