CO2-uitstoot in 2010 gestegen

De CO2-uitstoot van de Nederlandse deelnemers aan het Europese emissiehandelssysteem is in 2010 met 4% gestegen ten opzichte van 2009. Dit blijkt uit de voorlopige uitstootcijfers over 2010 die de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) vandaag bekendgemaakt heeft.

Op één bedrijf na hebben alle 376 bedrijven die in Nederland verplicht deelnemen aan CO2-emissiehandel de afgelopen weken hun emissiecijfers over 2010 aan de NEa gerapporteerd. In totaal hebben deze bedrijven 84,3 miljoen ton CO2 uitgestoten, tegenover 85,7 miljoen ton aan CO2-emissierechten die deze bedrijven hebben ontvangen van de Nederlandse overheid.

Vergelijking uitstoot en rechten

Uit de vergelijking tussen de totale CO2-uitstoot en het totale aantal gratis verstrekte emissierechten blijkt dat er over 2010 sprake is van een overschot van 1,4 miljoen emissierechten. Hiermee is het overschot aan emissierechten ten opzichte van 2009, toen er sprake was van een overschot van 0,8 miljoen emissierechten, licht toegenomen.

Uitstootcijfers per bedrijf

De voorlopige uitstootgegevens van bedrijven uit alle EU-lidstaten zijn op te vragen via de website van het centrale EU-transactielogboek, het CITL.

Analyse emissiegegevens

De NEa publiceert medio mei 2011 de definitieve cijfers en een analyse van de CO2-emissiegegevens.