Onderzoeksrapport Taskforce Diefstal Emissierechten

Als gevolg van de cyberaanvallen in januari 2011, waarbij in vijf EU-landen emissierechten zijn gestolen uit Registers voor emissiehandel, heeft de 'Taskforce Diefstal Emissierechten' een analyse gemaakt van onder andere de huidige juridische status van gestolen emissierechten.

Het onderzoeksrapport bevat de volgende hoofdonderdelen:

  • een beschrijving van de bestaande beveiligingsmaatregelen tegen diefstal van emissierechten;
  • een overzicht van mogelijke aanvullende maatregelen tegen diefstal, inclusief een beoordeling van deze maatregelen;
  • een beschouwing van de juridische status van gestolen emissierechten;
  • een overzicht van mogelijke maatregelen om de problematiek van de gestolen emissierechten op te lossen;
  • een vooruitblik op het vervolgproces, waarbij wordt ingegaan op de huidige stand van zaken van de voorbereiding van aanvullende maatregelen in Europees verband.

Vertrouwen onder druk

De cyberaanvallen op Registers voor CO2-emissiehandel (ETS) in Europa vormden de climax van een reeks aan fraudegevallen en beveiligingsincidenten. De integriteit van het ETS en het vertrouwen in het systeem zijn hierdoor onder druk komen te staan. Een belangrijk gevolg van de diefstallen was dat de handel in emissierechten nagenoeg stil kwam te liggen vanwege de angst van partijen om onbewust gestolen rechten te ontvangen.

Taskforce

Het ministerie van IenM heeft met het oog op het gewenste herstel van vertrouwen in het systeem van emissiehandel aan de NEa verzocht een taskforce in te richten met als opdracht:

  • maatregelen te bedenken die bijdragen aan een verhoging van het beveiligingsniveau voor Nederland en Europa;
  • een analyse te maken van de huidige juridische status van gestolen emissierechten en maatregelen te bedenken ter bescherming van de houders van rechten die achteraf gestolen blijken te zijn;
  • maatregelen te bedenken die leiden tot nationale en zo mogelijk internationale bescherming van gedupeerden.

In de taskforce hebben onder leiding van de NEa de ministeries van IenM, Financiƫn, EL&I en VenJ geparticipeerd. Daarnaast is een brede groep experts betrokken vanuit de energiesector, de financiƫle sector, de advocatuur en handelaars in emissierechten.