100% naleving door bedrijven en luchtvaartmaatschappijen

Alle Nederlandse bedrijven en luchtvaartmaatschappijen die aan het Europese emissiehandelssysteem (EU ETS) deelnemen, hebben op tijd voldoende emissierechten ingeleverd om hun CO2-uitstoot uit 2014 te compenseren.

Vorige maand hadden de 448 bedrijven en 14 luchtvaartmaatschappijen al aan de eerste jaarlijkse verplichting voldaan door allemaal binnen de deadline een geverifieerd emissieverslag in te dienen. Het is voor het eerst sinds het begin van emissiehandel dat 100% van de deelnemers tijdig aan beide verplichtingen heeft voldaan.

Verdeling uitstoot deelnemende sectoren

De elektriciteitssector is met een CO2-uitstoot van 46,1 Mton verantwoordelijk voor 52% van de totale Nederlandse CO2-uitstoot van de deelnemende bedrijfssectoren. Dit blijkt uit de eerste analyse van de emissiecijfers die de Nederlandse Emissieautoriteit heeft uitgevoerd. De chemische sector volgt met een uitstoot van 18,1 Mton en neemt daarmee 20% van de totale CO2-uitstoot voor zijn rekening. De olieraffinaderijen en metaalsector zijn met 10,8 Mton en 6,2 Mton verantwoordelijk voor respectievelijk 12% en 7% van de totale uitstoot. De laatste 9% (7,7 Mton) is afkomstig van een groep bestaande uit zes sectoren, waaronder de voeding- en papiersector.

Verdeling CO2-uitstoot 2014 over deelnemende sectoren

Rapport Voortgang Emissiehandel

Na de zomer publiceert de NEa een nieuwe editie van het rapport ‘Voortgang Emissiehandel’. De NEa geeft in dit rapport inzage in de emissiegegevens van de Nederlandse bedrijven die in de periode 2008-2014 aan het EU ETS hebben deelgenomen, geeft duiding aan de emissiegegevens en plaatst ze in een chronologisch kader.

Publicatie nalevingscijfers

De NEa heeft de nalevingscijfers van de bedrijven en luchtvaartmaatschappijen op haar website gepubliceerd. De Europese Commissie publiceert op 4 mei op haar website de nalevingscijfers van alle 11.000 deelnemers aan het EU ETS.