Inboeken gasvormige biobrandstof per vandaag mogelijk

Met ingang van 30 november 2015 is het voor rekeninghouders mogelijk om gasvormige biobrandstof in te boeken in het Register Energie voor Vervoer (REV). Hiermee is de volledige systematiek voor het inboeken van gasvormige biobrandstof inmiddels in werking.

Opslagtanks van een raffinaderij
Beeld: ©NEa

Openen rekeningen

Nu de inboekmodule geactiveerd is, zal de NEa overgaan tot het openen van rekeningen van bedrijven die gasvormige biobrandstof willen inboeken. De NEa verstrekt vanaf vandaag inloggegevens aan rekeningbevoegden van bedrijven die succesvol de aanvraagprocedure hebben doorlopen.

Garanties van oorsprong met duurzaamheidskenmerken

Voor leveringen van gasvormige brandstof aan vervoer, kunnen Hernieuwbare Brandstofeenheden (HBE’s) worden aangemaakt. Een voorwaarde hiervoor is dat deze leveringen zijn ‘afgedekt’ door garanties van oorsprong (gvo’s). Deze gvo’s moeten voorafgaand aan de inboeking zijn overgeboekt naar de rekening van de NEa in het systeem van Vertogas, de beheerder van het gvo-certificatensysteem.

De gvo’s borgen dat ergens in het gasnet een specifieke hoeveelheid duurzaam groen gas is ingevoed. De producent van het gas moet gecertificeerd zijn door een duurzaamheidsysteem. De duurzaamheidskenmerken, zoals land van herkomst en broeikasgasemissie in de keten, worden door de producent op de gvo vermeld. Tot voor kort konden deze gegevens niet op de gvo vermeld worden. Vertogas heeft dit op 26 november jl. met een nieuwe release van het certificatensysteem verholpen. Voor vigerende gvo’s uit 2014 en 2015 zullen inboekers een aantal duurzaamheidskenmerken buiten de gvo’s om moeten aantonen.