Levendige discussies over toekomst ETS tijdens NEa-netwerkdag

Op donderdag 8 september vond de jaarlijkse NEa-netwerkdag over emissiehandel (EU ETS) plaats. De opkomst was goed, de interactie met de zaal, geleid door Gert Jan Jansen was levendig. In de discussies werd de confrontatie niet geschuwd, wat leidde tot een interessante uitwisseling van inzichten en standpunten.

Vereenvoudiging ETS op de agenda

Bestuursvoorzitter van de NEa, Dorette Corbey opende de bijeenkomst met een korte terugblik op vorige netwerkdagen en herinnerde aan de oproep van bedrijven tot vereenvoudiging van het ETS. Met name voor kleinere bedrijven. Die oproep heeft geleid tot een aantal voorstellen van de NEa die met succes zijn ingebracht en momenteel bediscussieerd worden in Brussel, bij de herziening van de richtlijn voor het EU ETS.

Lobby compliceert onderhandelingsproces

Die herziening van de ETS richtlijn was het onderwerp van de presentatie van Bas Eickhout, die als Europarlementariër voor Groen Links nauw bij de onderhandelingen is betrokken. Eickhout gaf een tour d’horizon van discussies over de toekomst van het ETS na 2020 en een kijkje in de keuken van het Europees Parlement. Zijn presentatie maakte duidelijk dat het proces van onderhandeling bijzonder complex is en daarmee een zaak van lange adem is. De vraag van enkele bedrijven waarom het allemaal zo lang moet duren, pareerde hij door er op te wijzen dat de lobby van het bedrijfsleven het proces er niet gemakkelijker op maakt. Daarnaast zijn de fundamentele verschillen van inzicht tussen (groepen van) EU lidstaten en natuurlijk de Brexit een complicerende factor. DG van IenM Chris Kuijpers riep ‘de geest van Parijs’ in herinnering en riep bedrijven op om  niet te wachten op de regelgeving, maar vooral pro-actief kansen voor innovatie te benutten.

Stijging uitstoot in Nederland

Harm van de Wetering, manager Emissiehandel binnen de NEa, liet in zijn presentatie aan de hand van CO2-data uit het Register zien dat er in Europa de afgelopen jaren indrukwekkende resultaten zijn bereikt. De 11.000 bedrijven in Europa die meedoen aan EU ETS hebben de afgelopen tien jaar CO2-reducties van meer dan 20% behaald. Die daling is maar ten dele toe te schrijven aan de economische recessie. Ook de inzet van schonere brandstoffen en emissiereductiemaatregelen bij bedrijven hebben daar aan bijgedragen. In Nederland is het beeld minder positief, daar is de CO2-uitstoot in 2015 met 3% gestegen (ten opzichte van het basisjaar 2005), als gevolg van extra kolenstook in elektriciteitscentrales. Dit riep een aantal reacties op uit de zaal. Zo werd er op gewezen dat in deze cijfers de sluiting van 2 kolencentrales nog niet is verdisconteerd. En er werd beargumenteerd dat het niet gaat om nationale resultaten maar om het resultaat van de EU als geheel.

Meer aandacht voor vereenvoudiging

In haar slotwoord merkte Dorette Corbey op dat het onderwerp Vereenvoudiging wat haar betreft meer aandacht zou mogen krijgen in de discussies in het Europees parlement. Zij onderstreepte de oproep aan bedrijven om vooral pro-actief kansen voor CO2-reductie te benutten.

NEa ETS-netwerkdag 8 september 2016: Iemand van het publiek staat op om een vraag te stellen aan de presentator.
Beeld: ©NEa