Nieuwe beleidsregels gepubliceerd voor sancties ETS

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu heeft op 30 augustus 2016 geheel nieuwe beleidsregels voor de sancties van de NEa voor emissiehandel (EU ETS) vastgesteld. De nieuwe beleidsregels treden op 1 oktober 2016 in werking. De regels sluiten nauw aan bij de wijze waarop de NEa sinds 2013 de hoogte van bestuurlijke boetes en dwangsommen bepaalde.

Verschillende methoden voor bepaling hoogte boetes

Deze boetesystematiek werd eind 2015 aangevuld met een afzonderlijke methodiek voor beboeting van overtredingen waarvan het effect te kwantificeren is in aantallen betrokken emissierechten. De nieuwe beleidsregels voorzien daarmee in twee verschillende methoden voor de bepaling van de hoogte van boetes:

  • bij overtredingen waarvan het effect niet kwantificeerbaar is in aantallen emissierechten, is de totale omvang van de CO2-emissie van de betrokken bedrijfslocatie leidend voor de hoogte van de op te leggen boete;
  • wanneer het effect van een overtreding wél kwantificeerbaar is in aantallen betrokken emissierechten, is de omvang van dat effect leidend voor de bepaling van de hoogte van de boete. De totale omvang van de CO2-emissie van het betrokken bedrijf speelt dan een ondergeschikte rol.

De beleidsregels laten het bestuur van de NEa enige ruimte om de hoogte van sancties nader te bepalen. Op de pagina Hoogte van boetes en dwangsommen leest u hoe het bestuur met die ruimte zal omgaan en vindt u de verwijzing naar de nieuwe beleidsregels.

De beleidsregels hebben geen betrekking op bestuurlijke boetes die de NEa oplegt bij overtreding van de inleverplicht. Daarover leest u meer op de pagina Handhaving inleverplicht.

Silhouette van een fabriek met drie rokende schoorstenen
Beeld: ©NEa