HBE-rapportage toont overschot 5 miljoen HBE’s

In de HBE-rapportage die de NEa vandaag publiceert blijkt dat het Register Energie Vervoer (REV) momenteel 4,94 miljoen HBE’s meer bevat dan bedrijven op 1 april aanstaande gezamenlijk nodig hebben om aan hun jaarverplichting 2016 te voldoen. Deze HBE’s kunnen bedrijven – mits binnen hun spaarlimiet - volgend jaar inzetten voor hun jaarverplichting 2017.

De NEa heeft de wettelijke verplichting om periodiek te rapporteren over het aantal bijgeschreven en gespaarde HBE’s in het Register Energie voor Vervoer (REV). In deze HBE-rapportage is zowel het totaal aantal beschikbare HBE’s over 2016 als de totale jaarverplichting in HBE’s weergegeven.

Tijdige naleving eerste deadline jaarafsluiting

Alle bedrijven hebben op tijd hun Levering tot eindverbruik opgevoerd in het REV waardoor de totale jaarverplichting vanaf vandaag bekend is bij de NEa. De jaarafsluitingsdeadline van 28 februari was bij hoge uitzondering een week uitgesteld, vanwege beperkte toegankelijkheid van het REV in de week voor de deadline.

Markttransparantie

Met het toevoegen van de totale jaarverplichting aan de HBE-rapportage van maart wil de NEa markttransparantie bevorderen. De aanvullende gegevens maken het beeld van vraag en aanbod in de markt compleet. De NEa heeft het publiceren van de aanvullende gegevens per e-mail bij de bedrijven aangekondigd in de herinnering voor de jaarafsluiting van 13 februari.

Figuur HBE-rapportage maart 2017