Vereenvoudigd format voor monitoringsplan beschikbaar

Voor inrichtingen met een eenvoudige monitoringssystematiek is er nu een sterk vereenvoudigd monitoringsplan (MP) beschikbaar. Deze vereenvoudiging is mogelijk geworden doordat de Europese Commissie naar aanleiding van het vereenvoudigingsrapport van de NEa nadere uitleg heeft verschaft over de mogelijkheid om een vereenvoudigd MP te gebruiken.

Het vereenvoudigde monitoringsplan bevat veel minder informatie dan het standaard format en de beschrijving van de verschillende monitoringsmethodes is grotendeel vooringevuld, zodat bevestiging van de methode voldoende is. Het vereenvoudigd monitoringsplan is toepasbaar voor inrichtingen die uitsluitend aardgas gebruiken in combinatie met kleinschalig gebruik van één of enkele andere brandstoffen.

De overstap naar het vereenvoudigd format is gemakkelijk en biedt de volgende voordelen:

  • Verificatie van emissieverslag wordt eenvoudiger
  • Minder meldingen nodig van wijzigingen
  • Minder verplichte verbeterrapportages
  • Wijzigingen in monitoringsregels bij de overgang naar de volgende fase van het EU-ETS leiden minder snel tot een verplichting tot herziening.

Nieuwsgierig of dit iets voor uw inrichting is? Check hier of u aan de voorwaarden voldoet.