Grote stijging aanvragen uit het VK bij de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa)

Den Haag, 5 februari 2019 - De Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) ziet een grote stijging in het aantal aanvragen voor handelsrekeningen uit het Verenigd Koninkrijk (VK). Het gaat om ca 35 aanvragen voor handelsrekeningen in het CO2-register in de afgelopen 4 maanden.

Foto CO2

“We zijn blij dat de bedrijven voor Nederland hebben gekozen” zegt Mark Bressers, directeur van de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa). “De NEa staat bekend om haar deskundige servicedesk die bedrijven snel, effectief en in vloeiend Engels te woord staat. Dit betekent dat we veiligstellen dat deze bedrijven ook na een Brexit kunnen handelen in CO2 rechten. En dat is op zijn beurt goed voor het functioneren van het Europese systeem voor de handel in CO2-rechten en draagt bij aan de positie van Nederland als centrum voor Europese financiële handel”.

De Europese Commissie heeft onlangs gemeld dat de rekeningen in het VK bij een harde Brexit niet meer toegankelijk zullen zijn. Daarom wordt uitgeweken naar Nederland om toegang te houden tot de emissiehandel en zo emissierechten te verplaatsen. Dit heeft geen invloed op de Nederlandse CO2 uitstoot.