NEa draagt bij aan onderzoek emissiehandel China

Op de Nederlandse ambassade in Beijing is gisteren de China Carbon Pricing Study gepresenteerd. Het onderzoek is uitgevoerd door het China Carbon Forum (CCF), ICF en SinoCarbon met input van de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa).

Uit het onderzoek blijkt dat 82% van de ondervraagde Chinese experts, verwacht dat het Chinese emissiehandelssysteem volledig operationeel is in 2025. Ook verwacht 77% van de experts dat emissiehandel invloed gaat hebben op de investeringsbeslissingen van deelnemende bedrijven.

China Carbon Pricing Study wordt gepresenteerd bij de Nederlandse ambassade in Beijing

Mark Bressers, directeur NEa: “De ontwikkeling van het emissiehandelssysteem in China is belangrijk in de mondiale strijd tegen klimaatverandering en biedt kansen voor samenwerking met Europa. Vanuit ons perspectief hebben overheden en industrieën die samenwerken, om op een constructieve manier CO2 uitstoot te verminderen, de toekomst.  Voor de NEa is dit rapport interessant als een bron van kennis en ervaringen uit China en als een mogelijkheid om onze eigen expertise en ervaring te delen.” 

De Nederlandse ambassadeur in China, Wim Geerts: De betrokkenheid van de NEa en andere projectpartners is een mooi voorbeeld van internationale samenwerking op het gebied van klimaatverandering, die noodzakelijk is voor ons succes in het delen van kennis en oplossingen voor deze grote uitdaging. Internationale samenwerking is van vitaal belang om de ambitieuze doelen die we als wereld in Parijs met elkaar hebben afgesproken, te halen.

Sinds de invoering in 2005 heeft het emissiehandelssysteem (ETS) in de Europese Unie, bewezen dat het een belangrijke rol kan spelen bij het terugdringen van CO2 uitstoot. De bedrijven die deelnemen aan het ETS, in de Europese Unie zo’n 11.000,  stoten sinds de invoering van het systeem gezamenlijk 29% minder CO2 uit .

Wilt u meer weten over het ETS in Nederland en Europa? Klik hier voor de voortgangsrapportage ETS 2019.