Europese Commissie: Geen correctiefactor voor gratis emissierechten

De Europese Commissie heeft bekend gemaakt dat er geen correctiefactor nodig is voor de jaren 2021-2025. Een ‘uniforme cross-sectorale correctiefactor' wordt toegepast als er meer gratis rechten worden aangevraagd dan dat er onder het Europese plafond beschikbaar zijn voor gratis toewijzing. Dat is voor de periode 2021-2025 dus niet het geval.

Op basis van de gegevens die bedrijven in 2019 hebben aangeleverd kan nu met behulp van de nieuwe benchmarkwaarden en de factor worden vastgesteld wat het aantal rechten is dat per bedrijf gratis wordt toegewezen. Op basis van deze gegevens wordt het nationaal toewijzingsbesluit voor de Nederlandse ETS bedrijven voorbereid. Nadat de commissie de finale goedkeuring heeft verleend op het besluit zal de storting van de rechten op de rekeningen van de Nederlandse bedrijven zo snel als mogelijk plaatsvinden.

De Europese vlag, niet volledig zichtbaar, met op de achtergrond de ramen van een kantoorgebouw.
Beeld: ©Rijksoverheid