Praktische aanwijzingen bij het invullen van een CBAM-rapport

De Europese Commissie heeft recent de rapportagemodule van het CBAM-register opengesteld. De NEa is zich ervan bewust dat dit systeem nog in ontwikkeling is. 

Dit betekent dat nog niet alles even duidelijk is. Het kan daarom zijn dat u bij sommige velden nog niet goed weet wat u moet invullen. Het kan ook zijn dat nog niet alles werkt zoals de bedoeling is.

Om u te helpen, hebben we een aantal praktische aanwijzingen opgesteld (let op: nieuwe versie geüpload op 25-01-2024), in aanvulling op de Engelstalige handleiding van de Europese Commissie.

Ook heeft de NEa korte video's gemaakt waarin we het rapportageproces voor verschillende soorten aangevers doorlopen: bijvoorbeeld wanneer u als importeur zelf een rapport indient, of wanneer u een indirecte vertegenwoordiger bent en een rapport invult voor meedere importeurs. Verder kunt u op onze website verschillende webinars bekijken: een waarin de NEa alles rond CBAM uitlegt en een die uitlegt hoe u werkelijke emissiewaarden opvraagt bij uw producent.

We doen ons best om zo snel mogelijk meer informatie geven over het proces van indienen van het CBAM-rapport.

Heeft u een andere vraag over CBAM? Kijk dan eerst eens in onze Begrippenlijst en FAQ of in de antwoorden op de veelgestelde vragen die zijn gesteld tijdens ons webinar in november 2023.