Deadline volgende CBAM-rapport op 30 april

CBAM-aangevers die in het eerste kwartaal van 2024 CBAM-goederen hebben ingevoerd, kunnen weer een rapport indienen in het CBAM-register van de Europese Commissie. De uiterste datum voor het indienen van het CBAM-rapport is 30 april 2024.

Het CBAM-register van de Europese Commissie kende bij de deadline voor het eerste CBAM-rapport over het vierde kwartaal van 2023 nog de nodige technische problemen en gaf soms onterecht foutmeldingen. Na verschillende updates door de Commissie zou dit nu beter moeten gaan en ook het uploaden van XML-bestanden zou geen problemen meer moeten opleveren.

De huidige overgangsperiode van CBAM is bedoeld om ervaring op te doen, om te leren en om gegevens te verzamelen. Daarom is het belangrijk dat CBAM-aangevers in het register gegevens rapporteren over de invoer van CBAM-goederen en de bijbehorende emissies.

Twijfelt u of u een CBAM-rapport moet indienen? Bekijk dan eens dit stroomschema waarin u kunt nagaan of u een verplichting heeft voor een rapportage. Op deze pagina leest u wat er nodig is om een CBAM-rapport op te maken en hoe u dit indient. En in deze Begrippenlijst en FAQ geeft de NEa antwoord op veelgestelde vragen rond CBAM.