Eerste rapportageplicht ETS-2 afgerond: 93% van de bedrijven dient emissiegegevens in
Bedrijven die onder het nieuwe Europese emissiehandelssysteem voor wegvervoer, gebouwen en overige sectoren (ETS-2) vallen, hebben eind april 2025 voor het eerst hun CO₂-uitstoot gerapporteerd. In hun historisch emissieverslag (HEV) meldden zij hoeveel CO₂ is vrijgekomen bij het verbruik van de geleverde brandstoffen in 2024.

Deze rapportage is een belangrijke mijlpaal binnen ETS-2 en markeert het begin van de jaarlijkse emissierapportage. Verificatie is dit jaar nog niet verplicht; vanaf 2026 wel. De rapportage over 2024 is onderdeel van de voorbereidende fase van ETS-2, dat in 2027 daadwerkelijk van start gaat. De gerapporteerde emissies vormen de basis voor het bepalen van het totale emissieplafond (‘cap’): de maximale jaarlijkse hoeveelheid CO₂-uitstoot en dus de hoeveelheid ETS-2-emissierechten die beschikbaar komen binnen het systeem.
Ruim 93% heeft verslag op tijd ingediend
Ruim 93% van de brandstofleveranciers met een vergunningaanvraag heeft het verslag uiterlijk op 30 april ingediend via het Emissiehandelsportaal-2 (EHP2). Bedrijven die dit nog niet hebben gedaan, worden door de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) benaderd om het verslag alsnog aan te leveren.
Waarom rapporteren nú belangrijk is
Het is van belang dat bedrijven hun uitstoot nauwkeurig rapporteren. Vanaf 2028 moeten bedrijven die onder ETS-2 vallen jaarlijks emissierechten inleveren op basis van hun daadwerkelijke uitstoot. Wanneer een bedrijf te lage CO2-emissies rapporteert, loopt het vanaf rapportagejaar 2028 het risico dat het achteraf extra emissierechten moet inleveren of sancties krijgt opgelegd. Tegelijkertijd voorkomt een nauwkeurige rapportage dat bedrijven onnodig te veel rechten moeten inleveren.
Volgende stappen en tijdlijn
De komende periode beoordeelt de NEa de ingediende verslagen. Bedrijven die hun verslag moeten aanpassen, krijgen daarover bericht. In 2026 volgt een tweede rapportageverplichting over de uitstoot van 2025.

ETS-2 in het kort
ETS-2 is een uitbreiding van het bestaande Europese emissiehandelssysteem (EU ETS), en richt zich op de uitstoot door het verbruik van fossiele brandstoffen in onder meer gebouwen en voertuigen. Brandstofleveranciers die onder deze regeling vallen, gaan vanaf het rapportagejaar 2028 jaarlijks emissierechten inleveren op basis van de geleverde hoeveelheid brandstof en de bijbehorende CO₂-uitstoot.
Recente ontwikkelingen ETS-2: glastuinbouw vanaf 2027 onder opt-in regeling
Op 25 april 2025 heeft de ministerraad besloten dat de glastuinbouw vanaf emissiejaar 2027 onder ETS-2 gaat vallen via de zogeheten opt-in-regeling. Dit betekent dat brandstofleveranciers ook voor leveringen aan deze sector vanaf dat moment emissierechten moeten inleveren. Het inleveren van emissierechten moet voor het eerst uiterlijk op 31 mei 2028 gebeuren. Meer informatie over dit besluit staat in de toelichting op de besluitvorming.
Voor de monitoring van deze leveringen kan een scopefactor van 1 worden gebruikt. Het is niet nodig om een aparte fuel stream voor glastuinbouw op te nemen in het monitoringsplan. Leveranciers die dat wel al hebben gedaan, kunnen dit voorlopig zo laten staan. Bij de eerstvolgende beoordeling van het monitoringsplan wordt gevraagd om dit aan te passen.
Meer informatie
Meer weten over ETS-2, de rapportageverplichtingen of het Emissiehandelsportaal?
Kijk op onze ETS-2-pagina.