Vragen en antwoorden
Vragen en antwoorden CBAM
-
Doelgroep
-
CBAM geldt voor importeurs van CBAM-goederen. Vanuit de Verordening is dat de (rechts)persoon die in eigen naam en voor eigen rekening CBAM-goederen aangeeft voor het vrije verkeer, dan wel diegene namens wie CBAM-goederen worden aangegeven voor het vrije verkeer.
- Doet u uw eigen aangiften? Dan wordt u aangemerkt als de importeur en gelden de CBAM-verplichtingen voor u.
- Maakt u gebruik van directe vertegenwoordiging? Ook dan wordt u aangemerkt als de importeur en gelden de CBAM-verplichtingen voor u, niet uw direct vertegenwoordiger.
- Maakt u gebruik van indirecte vertegenwoordiging? Als de indirecte douanevertegenwoordiger ermee instemt, kan deze de CBAM-verplichtingen op zich nemen. Als de indirecte douanevertegenwoordiger er niet mee instemt, dan gelden de CBAM-verplichtingen voor u.
- Bent u een importeur die niet in een EU lidstaat is gevestigd? Dan moet u gebruik maken van een indirect douanevertegenwoordiger voor de CBAM-verplichtingen.
-
-
CBAM-goederen
-
Het CBAM is vooralsnog van toepassing op bepaalde goederen in de categorieën: ijzer en staal, cement, meststoffen, aluminium, elektriciteit en waterstof. De hele lijst is hier te vinden.
-
De CBAM verordening is niet van toepassing op zendingen met een waarde van minder dan 150 euro. Als u goederen invoert waarbij elke per zending een waarde heeft van minder dan 150 euro, zijn er geen rapportageverplichtingen.
-
-
Overgangsperiode
-
De overgangsperiode begint op 1 oktober 2023.
-
Als u vanaf 1 oktober 2023 goederen importeert naar de EU die onder CBAM vallen, moet u hierover elk kwartaal rapporteren naar de Europese Commissie. In dit rapport moet beschreven worden hoeveel CO2 er is uitgestoten bij de productie van de geïmporteerde goederen. Meer over de overgangsperiode leest u hier.
-
Nee. Tijdens de overgangsperiode is nog geen prijs gekoppeld aan de CO2 die is uitgestoten bij de productie van de geïmporteerde goederen.
-