EU ETS-register 2021-2030

Het EU ETS-register (het Europese register voor de handel in broeikasgasemissierechten) is het online systeem met rekeningen en emissierechten voor deelnemers aan het Europese emissiehandelssysteem (EU ETS). De NEa beheert het Nederlandse deel van het EU ETS-register.

Bedrijven die verplicht deelnemen aan het EU ETS gebruiken het EU ETS-register om informatie over hun jaarlijkse emissies in te voeren en op basis daarvan emissierechten in te leveren. Daarnaast kunnen zij in het register handelen in rechten. Ook andere bedrijven die willen handelen in emissierechten kunnen een rekening aanvragen in het EU ETS-register.

Handelen in het EU ETS-register werkt net als internetbankieren. Nadat u bent ingelogd, heeft u toegang tot uw rekening(en) en kunt u het aantal rechten op uw rekening inzien, rechten inleveren of via transacties overboeken naar andere rekeningen.

Voordat u kunt inloggen

Voor toegang tot het EU ETS-register heeft u een EU Login-account en een Unique Registry Identifier (URID) nodig.

EU Login-account

EU Login is het centrale login-portaal voor het EU ETS-register en enkele andere applicaties van de Europese Commissie.

Elke gebruiker heeft 1 EU Login-account. Met uw EU Login-account heeft u toegang tot uw rekening(en) in het EU ETS-register. Heeft u rekeningen in meerdere nationale delen van het register, bijvoorbeeld het Nederlandse én het Duitse nationale deel, dan heeft u met uw EU Login-account toegang tot al deze rekeningen.

URID

Voor toegang tot het Nederlandse EU ETS-register, moet u zich als gebruiker registeren in het register. Vervolgens ontvangt u een persoonlijke gebruikerscode: uw URID.

Bent u als gebruiker geregistreerd in bijvoorbeeld zowel het Nederlandse als het Duitse deel van het EU ETS-register, dan heeft u 2 URIDS nodig. De eerste 2 letters van de URID geven aan tot welk deel de URID toegang geeft.

2-stapsverificatie

Inloggen in het EU ETS-register gaat via 2-stapsverificatie. Bij de 1e stap logt u in met uw e-mailadres en wachtwoord. Voor de 2e stap heeft u een QR-code nodig. Hiervoor moet u een applicatie downloaden op uw telefoon die deze QR-code genereert en uw telefoon registeren in EU Login. Met de combinatie van e-mailadres, wachtwoord en QR-code kunt u inloggen en transacties signeren.

Let op: heeft u een nieuwe telefoon, dan moet u de registratie aanpassen in EU-Login en daarna wijzigen in het EU ETS-register.

Handleiding

De NEa heeft een handleiding gemaakt die stap voor stap uitlegt hoe u een EU Login-account en URID kunt aanmaken.

Inloggen in het EU ETS-register

Via deze link kunt u inloggen in het EU ETS-register.

Heeft u vragen of problemen met inloggen? Neem dan contact op met de Helpdesk NEa.