CO2-register ETS 2021-2030

Het Europese register voor de handel in broeikasgasemissierechten (CO2-register) is een online systeem voor rekeningen en emissierechten van deelnemers aan het Europese emissiehandelssysteem. De NEa beheert het Nederlandse deel van het CO2-register.

Via deze link kunt u inloggen in het CO2-register.

Verplichte deelnemers aan emissiehandel gebruiken het CO2register om hun jaarlijkse emissies in te voeren en vervolgens emissierechten in te leveren. Ook kunnen zij handelen met rechten in het register. Bedrijven of personen die op vrijwillige basis willen handelen met emissierechten kunnen ook een rekening aanvragen in het CO2-register.

Handelen in het CO2-register werkt net als internetbankieren. Na inloggen hebben gebruikers toegang tot hun rekening(en) en kunnen zij de hoeveelheid rechten op de rekeningen inzien, rechten inleveren of via transacties overboeken naar andere rekeningen.

Nederlandse deel CO2-register

Op de homepage van het CO2-register vindt u informatie over de beschikbaarheid van het register. Heeft u problemen met inloggen? Of heeft u vragen over (de werking van) het CO2-register? Neem in deze gevallen contact op met de Helpdesk NEa.

Voordat u kunt inloggen

Voordat u als gebruiker in het CO2-register handelingen uit kunt voeren, moet u over een EU Login account én een Unique Registry Identifier (URID) beschikken.

EU Login account

EU Login is de centrale login portaal voor het CO2-register en enkele andere applicaties die de Europese Commissie beheert.

Elke gebruiker heeft 1 EU Login account. Hiermee heeft u toegang tot uw rekening(en) in het CO2-register. Als u rekeningen heeft in meerdere nationale delen van het register (bijvoorbeeld het Nederlandse én het Duitse deel), dan heeft u via hetzelfde EU Login account toegang tot al deze rekeningen.

URID

Iedereen die toegang wil tot het Nederlandse CO2-register, moet zich als gebruiker registeren in het register. Daarna ontvangt u een persoonlijke gebruikerscode, oftwel een URID.

Indien een gebruiker geregistreerd is in bijvoorbeeld het Nederlandse én het Duitse nationale deel van het CO2-register, dan heeft deze gebruiker 2 URIDS. De eerste 2 letters van de URID staan voor het register waarop de URID betrekking heeft.

Inloggen en handelingen signeren

Inloggen in het CO2-register gaat via 2-staps verificatie. U logt dus altijd in met uw e-mail adres en wachtwoord. Maar u moet ook uw telefoon registeren en een applicatie downloaden op uw smartphone die een QR-code genereert. Met de combinatie van e-mail adres, wachtwoord en QR-applicatie kunt u inloggen, en transacties signeren.

U moet uw telefoon dus eerst registreren in EU-Login, om in te kunnen loggen in het register. Als de registreerde telefoons in EU Login en het CO2-register niet overeenkomen kunt u niet inloggen. Indien u een nieuwe telefoon heeft, moet u zelf de registratie aanpassen in EU-Login, en daarna wijzigen in het CO2-register.

Handleiding

De NEa heeft een handleiding gemaakt die stap voor stap uitlegt hoe u een  EU Login account en een URID kunt aanmaken.