CO2-register EU ETS 2021-2030

Het Europese register voor de handel in broeikasgasemissierechten, het CO2-register, is het online systeem met rekeningen en emissierechten voor deelnemers aan het Europese emissiehandelssysteem (EU ETS). De NEa beheert het Nederlandse deel van het CO2-register.

Bedrijven die verplicht deelnemen aan het EU ETS gebruiken het CO2-register om informatie over hun jaarlijkse emissies in te voeren en op basis daarvan emissierechten in te leveren. Daarnaast kunnen zij in het register handelen in rechten. Ook andere bedrijven en personen die willen handelen in emissierechten kunnen een rekening aanvragen in het CO2-register.

Handelen in het CO2-register werkt net als internetbankieren. Nadat u bent ingelogd, heeft u toegang tot uw rekening(en) en kunt u het aantal rechten op uw rekening inzien, rechten inleveren of via transacties overboeken naar andere rekeningen.

Voordat u kunt inloggen

Voor toegang tot het CO2-register heeft u een EU Login-account en een Unique Registry Identifier (URID) nodig.

EU Login-account

EU Login is het centrale login-portaal voor het CO2-register en enkele andere applicaties van de Europese Commissie.

Elke gebruiker heeft 1 EU Login-account. Met uw EU Login-account heeft u toegang tot uw rekening(en) in het CO2-register. Heeft u rekeningen in meerdere nationale delen van het register, bijvoorbeeld het Nederlandse én het Duitse nationale deel, dan heeft u met uw EU Login-account toegang tot al deze rekeningen.

URID

Voor toegang tot het Nederlandse CO2-register, moet u zich als gebruiker registeren in het register. Vervolgens ontvangt u een persoonlijke gebruikerscode: uw URID.

Bent u als gebruiker geregistreerd in bijvoorbeeld zowel het Nederlandse als het Duitse nationale deel van het CO2-register, dan heeft u 2 URIDS nodig. De eerste 2 letters van de URID geven aan tot welk deel de URID toegang geeft.

2-stapsverificatie

Inloggen in het CO2-register gaat via 2-stapsverificatie. Bij de 1e stap logt u in met uw e-mailadres en wachtwoord. Voor de 2e stap heeft u een QR-code nodig. Hiervoor moet u uw telefoonnummer registeren in EU Login en op uw telefoon een applicatie downloaden die deze QR-code genereert. Met de combinatie van e-mailadres, wachtwoord en QR-code kunt u inloggen en transacties signeren.

Let op: als het telefoonnummer dat u registreert in EU Login niet overeenkomt met het nummer dat het CO2-register kent, kunt u niet inloggen. Heeft u een nieuwe telefoon, dan moet u de registratie aanpassen in EU-Login en daarna wijzigen in het CO2-register.

Handleiding

De NEa heeft een handleiding gemaakt die stap voor stap uitlegt hoe u een EU Login-account en URID kunt aanmaken.

Inloggen in het CO2-register

Via deze link kunt u inloggen in het CO2-register.

Heeft u vragen of problemen met inloggen? Neem dan contact op met de Helpdesk NEa.