Emissierechten verkrijgen

Er zijn verschillende manieren om emissierechten te verkrijgen, buiten de gratis toewijzing van emissierechten om. Hieronder staan deze manieren beschreven.

Veilingen en handelsplatforms

In Europa zijn er momenteel twee grote handelsplatforms, het Duitse European Energy Exchange (EEX) en het Britse Intercontinental Exchange (ICE). Via deze platforms is het mogelijk om zowel te handelen in emissierechten als om deel te nemen aan de wekelijkse veilingen. In de praktijk zijn het vooral de grote emittenten, financiƫle instellingen en professionele handelaren die via deze platforms emissierechten verkrijgen. Dit komt doordat deze partijen grote volumes kopen en omdat de geldende toelatingseisen van EEX en ICE voor kleine emittenten vaak een te hoge drempel vormen.

Van een andere rekeninghouder

Voor de gemiddelde rekeninghouder die slechts in beperkte mate emissierechten nodig heeft is het makkelijker om emissierechten van een andere rekeninghouder te kopen. Om een geschikte tegenpartij te vinden kunt u het European Union Transaction Log (EUTL) raadplegen. Op deze openbare website van de Europese Commissie zijn alle rekeninghouders met rekeningen in het CO2-register terug te vinden. U kunt hier zoeken op specifieke landen en op type rekeningen. Als u snel emissierechten wilt ontvangen kunt u het beste kiezen voor een rekeninghouder met een handelsrekening. U kunt zelf contact opnemen met rekeninghouders om na te gaan of zij emissierechten willen verkopen. De NEa mag hierover geen informatie verstrekken.