Nederlandse opbrengst verkoop CO2-rechten meer dan verdubbeld

De Nederlandse overheid heeft in 2021 ruim 893 miljoen euro verdiend aan de verkoop van emissierechten. Nederland veilde bijna 17 miljoen emissierechten voor het Europese systeem van emissiehandel (EU ETS). Dat blijkt uit de veilingmonitor van de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa), de veiler van de emissierechten voor Nederland. Binnen het EU ETS moeten bedrijven emissierechten inleveren om hun CO2-uitstoot te compenseren, 1 emissierecht staat daarbij gelijk aan de uitstoot van 1 ton CO2. Een van de manieren voor bedrijven om aan emissierechten te komen is door ze te kopen op de veiling. 

De opbrengst van deze veilingen is vergeleken met 2020 meer dan verdubbeld. In 2020 leverde de verkoop van emissierechten Nederland 441 miljoen euro op. De verdubbeling van de opbrengst komt door de sterk gestegen veilingprijs, van 31 euro in december 2020 naar 85 euro in december 2021.

Verlichte raffinage bij nacht, met rokende schoorstenen.
Beeld: ©NEa / Istock

Dalend aantal emissierechten

De industrie en de elektriciteitsproducenten in Europa moeten jaarlijks emissierechten inleveren om hun CO2-uitstoot te compenseren. Een deel van de rechten wordt gratis verstrekt aan de industrie en een deel wordt geveild door Europese overheden. Elektriciteitsproducenten moeten sinds 2013 al hun rechten kopen.

Het totaal aantal beschikbare rechten is gemaximeerd en neemt ook jaarlijks af. Bedrijven kunnen emissierechten kopen op veilingen of van elkaar. De opbrengsten van de veilingen gaan naar de Nederlandse schatkist. De prijs van emissierechten heeft in februari 2022 met meer dan 96 euro een nieuw record bereikt.