Europese Commissie geeft uitstel voor indienen eerste kwartaalrapport CBAM

Eerder deze week heeft de Europese Commissie een bericht uitgestuurd, waarin zij aangeeft dat CBAM-aangevers uitstel hebben gekregen voor het indienen van een CBAM-rapport. Als op 1 februari nog geen rapport in het CBAM-register is ingediend, verschijnt in het CBAM-register een knop ‘request delayed submission’. Met deze knop kan 30 dagen langer een rapport worden ingediend.

De NEa heeft al eerder gecommuniceerd geen boete op te leggen als het eerste kwartaalrapport niet of niet op tijd wordt ingediend. In bijzondere gevallen kan de NEa wel een formele correctieprocedure opstarten, waarin de CBAM-aangever alsnog wordt gevraagd een rapport in te dienen.

Indienen CBAM-rapport in het CBAM-register

Het is bekend dat het CBAM-register technische problemen heeft, die er soms voor zorgen dat het CBAM-rapport niet naar behoren kan worden ingevuld en ingediend. De Europese Commissie is als beheerder van het systeem druk bezig om deze technische problemen te verhelpen. Wij adviseren CBAM-aangevers die tegen onbegrijpelijke en onjuiste foutmeldingen aanlopen daarom om het later nog eens te proberen.

De NEa wil nogmaals benadrukken dat de huidige overgangsperiode van CBAM bedoeld is om ervaring op te doen, om te leren en om gegevens te verzamelen. Daarom is het belangrijk dat CBAM-aangevers in het register gegevens rapporteren over de invoer van CBAM-goederen en de bijbehorende emissies.