ETS-2 emissierechten
Het Emissiehandel systeem kent verschillende soorten rechten. Het ETS-2 is een nieuwe en separate markt met een ander type rechten dan de emissierechten in het ETS voor stationaire installaties, luchtvaartmaatschappijen en zeevaart. De nieuwe ETS2 markt heeft aparte ETS-2 rechten die alleen kunnen worden ingezet voor ETS-2. Met andere woorden, de huidige (Aviation) European Emission Allowances ((A)EUA’s) kunnen niet worden gebruikt in het ETS-2 en vice versa.
Het houden en verhandelen van ETS-2 emissierechten is daarom ook alleen mogelijk op de toekomstige ETS-2 rekeningen en op de handelsrekeningen in het EU ETS-register.
ETS-2 emissierechten verkrijgen
In tegenstelling tot het ETS1, vindt er geen gratis toewijzing van emissierechten plaats in het ETS-2. ETS-2 emissierechten kunnen in eerste instantie worden verkregen via veilingen. De veilingen zullen plaatsvinden vanaf het jaar 2027. Net als bij het ETS1, zullen er vanaf 2027 wekelijks veilingen worden uitgevoerd door het Duitse handels- en veilingplatform European and Energy Exchange (EEX). Hiervoor gelden strenge toegangseisen en de ontvangende partij moet een rekening hebben in het EU ETS-register.
De markt voor ETS-2 emissierechten zal vanaf het 2027 worden opengesteld.
Na de eerste veiling zal het ook mogelijk zijn om ETS-2 rechten te kopen via de secundaire markt: van handelsplatforms en andere bedrijven in het ETS-2.
EU ETS–register: ETS-2 rekening
Vanaf 2028 moeten brandstofleveranciers die verplicht deelnemen aan het ETS-2 gebruik maken van het EU ETS-register om informatie over hun jaarlijkse emissies in te voeren en op basis daarvan emissierechten in te leveren voor de 2027 emissies. Hiervoor moet er een speciale ETS-2 rekening in het EU ETS-register worden aangevraagd door de brandstofleverancier.
In het EU ETS-register bestaan er verschillende typen rekeningen. Voor het ETS-2 moet u een speciale ETS-2 rekeningaanvraag bij de NEa indienen. Voor de periode 2024-2026 is de aanvraag voor een ETS-2 rekening in het EU ETS-register versimpeld. Normaal gesproken moet de brandstofleverancier binnen 20 werkdagen na inwerkingtreding van de vergunning de rekeningaanvraag indienen bij de NEa. Bij deze aanvraag zou u dan ook aangeven wie er namens de brandstofleverancier als rekeningbevoegden aan de rekening worden gekoppeld. Dit is een aparte aanvraagprocedure, die gepaard gaat met een heel aantal verplichte documenten.
Op deze rekening in het EU ETS register moeten vanaf 2024 al emissiecijfers worden opgevoerd, maar u hoeft nog geen emissierechten in te leveren en u kan ook nog niet in ETS-2 emissierechten handelen omdat deze pas vanaf 2027 beschikbaar zijn. Om de administratieve verplichtingen voor u en voor de NEa behapbaar te houden is er daarom met de Europese Commissie afgesproken dat de NEa namens de brandstofleverancier een rekening mag openen, en de emissiecijfers voor u zal opvoeren voor de periode 2024 t/m 2026. U heeft voor deze periode dus zelf nog geen toegang tot het EU ETS-register.
Na deze periode is de brandstofleverancier zelf verantwoordelijk voor het opvoeren van het emissiecijfer en moet u hier ook uw ETS-2 emissierechten inleveren. Daarom moet u vóór 30 september 2026 zelf als rekeningbevoegde worden gekoppeld aan de rekening. Dat betekent dat u in de loop van 2026 aanvullende documenten zal moeten aanleveren zodat u zelf toegang kan krijgen tot het EU ETS-register en hier aan uw verplichtingen kan voldoen. De Nea informeert u daarover in 2026.
Het EU ETS register is voor ETS-stationair (ook wel ETS1) en ETS2 hetzelfde. U kunt hier meer informatie vinden over het aanvragen van een rekening in EU ETS-register.
Toegang tot het EU ETS-register voor brandstofleveranciers is mogelijk nadat aan allebei de onderstaande voorwaarden is voldaan:
1 Het EU ETS-register is opengesteld voor ETS-2 rekeningen. De Europese Commissie bepaalt dus de openingsdatum voor brandstofleveranciers.
2 Uw rekeningaanvraag is succesvol behandeld. De doorlooptijd voor het aanvragen van een rekening bij de NEa is 40 werkdagen, als alle documenten zijn aangeleverd. Een rekening aanvragen doet u hier.