Het Register Energie voor Vervoer (REV) is een online systeem waar Hernieuwbare Brandstofeenheden (HBE’s) worden aangemaakt en overgeboekt tussen rekeninghouders. Bedrijven met een verplichting maken van het REV gebruik om te voldoen aan hun verplichting opvoer brandstofleveringen, jaarverplichting en reductieverplichting.
Sinds april 2022 is de versie van het Register beschikbaar waarin een deel van de vernieuwde regelgeving is verwerkt (implementatie van RED2 en Klimaatakkoord). Gedurende 2022 zal de NEa in een aantal stappen nieuwe functionaliteiten toevoegen aan het register. Op deze pagina leest u meer over de nieuwe versie van het Register en de stappen voor de volgende releases.
Op de officiële Nederlandse feestdagen en in de weekenden is het REV gesloten. Inloggen is dan niet mogelijk.
Technische aspecten
Als uw bedrijf grote aantallen aansluitingen of inboekingen wil registreren, kan het handig zijn om gebruik te maken van de XML upload faciliteit.
U kunt het administratieve systeem van uw bedrijf zo aanpassen dat er automatisch XML-bestanden worden gegenereerd die vervolgens, met enkele handelingen, in het REV kunnen worden geüpload.
Neem contact op met de Helpdesk NEa indien uw bedrijf hier interesse in heeft. De NEa stuurt u vervolgens het XML-schema en een toelichting daarop.
Registeronderhoud is af en toe noodzakelijk. Het REV is dan tijdelijk niet bereikbaar. De NEa probeert het onderhoud zo te plannen dat u er zo weinig mogelijk last van ondervindt.
Jaarlijks op 1 mei, of de eerstvolgende werkdag, is het REV standaard gesloten in verband met de jaarafsluiting. Afhankelijk van de aard van het onderhoud en de bezettingsgraad van het register wordt onderhoud gemeld per e-mail aan alle gebruikers van het REV of vermeld op de inlogpagina. Als dit bekend is wordt ook het tijdstip vermeld waarop u weer kunt inloggen.
Registergebruik
Er zijn strenge eisen voor het openen van een rekening en het doorvoeren van wijzigingen in het Register Energie voor Vervoer (REV). Daarnaast zijn er technische veiligheidsmaatregelen in het REV genomen. Dit alles moet voorkomen dat mensen die kwaad willen, toegang krijgen tot het REV.
Technische veiligheidsmaatregelen
In het REV zijn verschillende technische veiligheidsmaatregelen genomen:
Sms-code bij inloggen: bij elke inlogsessie moet de gebruiker zijn gebruikersnaam en wachtwoord invullen. Vervolgens moet hij een sms-code invoeren. Deze sms-code wordt naar het mobiele telefoonnummer van de gebruiker gestuurd.
Vierogenprincipe: het is voor gebruikers mogelijk om ervoor te kiezen dat voor inboekingen en overboekingen twee gebruikers nodig zijn: de ene gebruiker stelt de actie voor en de andere gebruiker keurt de actie goed.
Het is verplicht om een overboeklimiet in te stellen op de rekening.
Het REV is te benaderen op werkdagen tussen 07:00 – 21:00 uur, met uitzondering van momenten dat onderhoud plaatsvindt.
Veiligheidsmaatregelen gebruiker
Naast de technische veiligheidsmaatregelen in het REV zijn er maatregelen die u als gebruiker kunt nemen om veilig gebruik te maken van uw mobiele telefoon (voor ontvangst sms-code) en uw computer (inloggen REV). De NEa heeft een informatiedocument uitgebracht waarin maatregelen staan die u zelf kunt nemen om te voorkomen dat mensen die kwaad willen toegang krijgen tot uw rekening in het REV.
De belangrijkste zijn:
Stel een wachtwoord of pincode in om gebruik te kunnen maken van uw mobiele telefoon.
Installeer op uw mobiele telefoon alleen apps van vertrouwde aanbieders uit de officiële applicatiewinkel van uw besturingssysteem.
Log nooit vanaf uw mobiele telefoon in op het REV. Het risico is dat u hiermee al uw gegevens prijsgeeft aan kwaadwillende. Het betreft gegevens als uw gebruikersnaam en wachtwoord en de sms-code die u op uw telefoon ontvangt.
Zorg dat op het computersysteem waarmee u wilt inloggen op het REV,
altijd de meest recente updates van het besturingssysteem geïnstalleerd zijn;
een virusscanner geïnstalleerd is die steeds wordt bijgewerkt met de laatste virusdefinities en die het systeem minstens elke week volledig scant op virussen;
geen illegale software geïnstalleerd is.
Laat de overboeklimiet van uw rekening realistisch en niet te hoog instellen.
Als u gebruikmaakt van een wifi-netwerk, zorg dan dat u dit goed beveiligt.
Gebruik geen openbare wifi-netwerken. Openbare wifi-netwerken zijn niet veilig.
Deel uw gebruikersnaam, wachtwoord en sms-codes nooit met anderen, ook niet met collega’s. De NEa zal u nooit om uw wachtwoord of sms-code vragen.
Laat anderen niet meekijken als u uw gebruikersnaam en wachtwoord intoetst.
Gebruik uw wachtwoord voor het REV alleen voor dit systeem en niet voor andere applicaties of bestanden.
Log altijd eerst uit voordat u wegloopt van uw computer. En vergrendel uw systeem, zodat anderen hier tijdens uw afwezigheid niet bij kunnen.
Sla uw gebruikersnaam en wachtwoord nooit op in uw browser.
Heeft u iets verdachts opgemerkt? Blokkeer dan direct de toegang tot uw rekening en neem mogelijk contact op met de Helpdesk NEa.
Het Register Energie voor Vervoer (REV) onderscheidt twee verschillende gebruikersrollen: de rekeningbevoegde en de fiatteur.
Rol rekeningbevoegde en fiatteur
Beide gebruikers kunnen de gegevens van de rekening bekijken en het saldo inzien. Een rekeningbevoegde kan daarnaast inboekingen, overboekingen en registraties van levering tot eindverbruik invoeren. Een fiatteur moet deze handelingen goedkeuren nadat ze zijn ingevoerd. U bent niet verplicht om fiatteurs aan te stellen. Als u daar niet voor kiest, voert de rekeningbevoegde de registerhandeling zelf door.
Het aanstellen van fiatteurs is een veiligheidsmaatregel in het REV. Het vier-ogen-principe zorgt ervoor dat er twee personen nodig zijn om een transactie door te voeren. Dit verkleint het risico op ongewenste transacties.
Regels bij gebruik REV
De NEa hanteert de volgende regels voor het gebruik van het REV:
U moet minstens twee rekeningbevoegden aanwijzen; de NEa beschouwt hen tevens als de contactpersonen voor Energie voor Vervoer namens uw bedrijf.
Als u kiest voor fiattering op uw rekening, moet u minstens twee fiatteurs aanwijzen.
Een gebruiker kan twee rollen hebben, die van rekeningbevoegde en van fiatteur. Fiattering van zelf geïnitieerde transacties is echter niet mogelijk! Een rekeningbevoegde kan dus alleen fiatteur zijn voor een transactie die de andere rekeningbevoegde heeft geïnitieerd.
Een rekening heeft maximaal tien gebruikers.
Na inloggen hebben gebruikers toegang tot hun rekening en kunnen zij, afhankelijk van hun gebruikersrol en hun rekeningfaciliteiten:
leveringen van hernieuwbare energie inboeken,
HBE’s overboeken,
aan hun verplichting opvoer brandstofleveringen voldoen,
aan hun jaarverplichting voldoen,
aan hun reductieverplichting voldoen.
Heeft u vragen over het REV? Neem dan contact op met de Helpdesk NEa. De Helpdesk NEa is geopend op werkdagen tussen 9.00 - 12.00 uur en tussen 15.00 en 17.00 uur.