Nederland haalt Kyoto, emissiehandel levert belangrijke bijdrage

Nederland beschikt over voldoende emissierechten om de uitstoot van broeikasgassen (CO2) in de periode 2008-2012 te vereffenen en voldoet daarmee aan de Kyoto-verplichting. Het Europese emissiehandelssysteem voor de industrie (EU ETS) heeft hieraan een belangrijke bijdrage geleverd.

Dit blijkt uit een analyse van de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa). Zij heeft hierbij gebruik gemaakt van de meest actuele CO2-uitstootcijfers en het aantal rechten van de Nederlandse overheid in het emissiehandelsregister, dat de NEa in beheer heeft.

Verplichting voldaan

Uit voorlopige cijfers van het CBS blijkt dat Nederland in 2008-2012 in totaal 999 miljoen ton (Mton) CO2-equivalenten heeft uitgestoten. Volgens het Kyoto-protocol moeten deelnemende landen hun uitstoot van broeikasgassen vereffenen door evenveel emissierechten in te leveren als er tonnen CO2 zijn uitgestoten. Uit cijfers van de NEa blijkt dat de Nederlandse overheid, mede door de aankoop van extra emissierechten uit buitenlandse projecten, over voldoende emissierechten beschikt om de volledige uitstoot van 999 Mton te vereffenen. Een uitgebreide toelichting op de cijfers is te vinden op de website van de NEa.

Kyotobalans
Kyoto-balans nederland

Uitstoot industrie

Binnen Europa is de energie-intensieve industrie verantwoordelijk gemaakt voor het vereffenen van de eigen uitstoot. Hiervoor is het EU ETS opgezet. Nederlandse bedrijven die in de periode 2008-2012 aan het EU ETS deelnamen, hebben 406 Mton broeikasgassen uitgestoten. Door deze uitstoot zelf te vereffenen met het inleveren van emissierechten heeft de industriesector een grote bijdrage geleverd aan het behalen van de Nederlandse Kyoto-verplichting.

Uitstoot niet-ETS sectoren

De resterende 594 Mton is uitgestoten door de niet-ETS sectoren, zoals landbouw, verkeer en bebouwde omgeving. De Nederlandse overheid is verantwoordelijk voor de compensatie van dit deel van de uitstoot. Uit de analyse van de NEa blijkt dat de uitstoot van de niet-ETS sectoren ongeveer 30 Mton hoger uit is gekomen dan het aantal emissierechten dat hiervoor aanvankelijk ter beschikking stond. Met de aangekochte emissierechten kan Nederland de uitstoot van de niet-ETS sectoren vereffenen.

Bijdrage EU-ETS

Met het EU-ETS heeft de overheid een succesvol marktinstrument ingevoerd dat de industriesector zelf verantwoordelijk maakt voor het vereffenen van hun aandeel aan de Nederlandse uitstoot. Volgens Dorette Corbey, bestuursvoorzitter van de NEa, roept dit de vraag op of het niet zinvol is om meer sectoren verantwoordelijk te maken voor het vereffenen van hun eigen uitstoot.