Welke rollen zijn er in het CBAM-proces?

In het CBAM-proces zijn verschillende rollen gedefinieerd. Er is altijd sprake van een importeur, een producent en een CBAM-aangever. Optioneel is er ook sprake van een douanevertegenwoordiger. 

De Importeur is degene die goederen aankoopt buiten de EU en/of deze naar de EU laat overkomen. De goederen worden dus voor rekening van de importeur geïmporteerd.

De Producent is degene die een goed maakt met een GN-code die onder CBAM valt. Voor één goed kunnen er meer relevante producenten zijn. Bijvoorbeeld producenten van inputmaterialen. Een producent is in veel gevallen buiten de EU gevestigd.

De CBAM-aangever is degene die het CBAM-rapport moet indienen. Dit is vaak de producent, maar kan ook een indirecte vertegenwoordiger zijn. De CBAM-aangever is ook verantwoordelijk voor de beschikbaarheid en correctheid van de benodigde (emissie)gegevens.

Vertegenwoordigers kunnen importeurs helpen bij hun douaneprocessen. De CBAM-wetgeving kent twee gedefinieerde vertegenwoordigingsrollen:

  • De Directe vertegenwoordiger is een vertegenwoordiger die in naam en voor rekening van een andere persoon handelt. De CBAM-verplichtingen liggen nooit bij een directe vertegenwoordiger
  • De Indirecte vertegenwoordiger is een vertegenwoordiger die in eigen naam maar voor rekening van een andere persoon handelt. Een indirecte vertegenwoordiger kan een CBAM-aangever zijn, als beide partijen hiermee instemmen. Wanneer de importeur niet in de EU gevestigd is, is de indirecte vertegenwoordiger altijd de CBAM-aangever

De Europese Commissie is degene die de regels en wetten voor CBAM opstelt. Zij beheert en ontwikkelt ook het CBAM-register, waar de CBAM-rapporten ingediend moeten worden. Daarnaast kan de Europese Commissie rapporten ter controle doorsturen naar de CBAM-autoriteit in een lidstaat.

De NEa is voor Nederland de CBAM-autoriteit. De NEa is het aanspreekpunt voor vragen over het CBAM-proces en het berekenen van de ingebedde emissies. Zij voorziet onder andere de importeurs in Nederland van informatie en controleert CBAM-rapporten die vanuit Nederland zijn  binnengekomen. Verder is de NEa een van de partijen die met de Europese Commissie overlegt over de ontwikkeling en implementatie van wetgeving.

De Douane ontvangt de douaneaangiften van importen naar Nederland en controleert de fysieke goederenstromen. De douane is het aanpreekpunt voor alle algemene vragen over het importeren van goederen en bijvoorbeeld ook het gebruik van GN-codes.