Hoe en wanneer mag ik standaardwaarden gebruiken?
Volgens een wetsvoorstel van de Europese Commissie zal de emissiemonitoring eenvoudiger worden, onder andere door het gebruik van standaardwaarden altijd toe te staan. De NEa gaat in de uitvoering aansluiten bij dit wetsvoorstel.
Dit betekent dat u in 2025 bij het opstellen van een CBAM-rapport kunt kiezen: of u vult de werkelijke ingebedde emissies in (die u heeft opgevraagd bij de producent), of u vult standaardwaarden in. Een keuze voor standaardwaarden hoeft u niet te onderbouwen. De NEa beschouwt rapporten met standaardwaarden niet meer als onvolledig.
Voor de directe en indirecte emissies van CBAM-goederen (anders dan elektriciteit) mag u in 2025 bij het opstellen van een CBAM-rapport standaardwaarden gebruiken. De door de Europese Commissie gepubliceerde standaardwaarden vindt u hier.
Voor het gebruik van standaardwaarden voor elektriciteit als CBAM-goed gelden andere regels
De ingebedde directe emissies van elektriciteit die als CBAM-goed wordt ingevoerd in de EU, moet u bepalen met een standaardwaarde voor de emissiefactor in ton CO2 per MWh.
Deze standaardwaarde is het gemiddelde van de productie van elektriciteit met fossiele brandstoffen in het land van oorsprong. Deze waarde is vastgesteld voor 15 landen rondom de buitengrens van de EU waaruit elektriciteit wordt geïmporteerd. Vult u in dat u elektriciteit invoert als CBAM-goed, dan wordt de standaardwaarde vanzelf zichtbaar in het CBAM transitional registry.
Belangrijk: U mag alleen een andere waarde voor de emissiefactor van geïmporteerde elektriciteit gebruiken als aan een aantal voorwaarden is voldaan (zie bijlage III, onderdeel D2 van de verordening voor de overgangsperiode).