Emissierechten vrijwillig annuleren

Door emissierechten te annuleren worden ze blijvend uit het emissiehandelssysteem verwijderd. Met als gevolg dat de totale emissieruimte binnen het EU ETS afneemt. U kunt emissierechten annuleren door ze op een annuleringsrekening te storten. Zodra de rechten eenmaal op de annuleringsrekening staan, kunnen ze daar nooit meer vanaf gehaald worden.

Regels voor vrijwillig annuleren

Het vrijwillig annuleren van emissierechten (EUA, EUAA, CHU, CHUA) binnen het ETS kan vanaf een exploitanttegoedrekening (ETR), luchtvaartexploitanttegoedrekening (LETR) en een handelsrekening (HR).

Een gebruiker moet de transactie invoeren en een tweede gebruiker moet de transactie goedkeuren volgens het vier-ogenprincipe, tenzij de rekeninghouder heeft ingesteld dat goedkeuring door een tweede gebruiker bij annuleren niet vereist is.

Het register verwerkt een annuleringstransactie altijd direct na de goedkeuring. Of, als er geen goedkeuring nodig is, direct na invoering. Dus zonder wachttijd en ook buiten de werkdagen en -tijden tussen 10.00 en 16:00 uur.

Vanaf een Kyoto-rekening kunnen CER’S geannuleerd worden.

Emissierechten annuleren op de vrijwillige markt

Ook op de vrijwillige markt, dus buiten de gereguleerde EU ETS-markt, kunt u emissierechten annuleren. Omdat dan vaak geen rekening in een register nodig is, kan zo op een laagdrempelige manier CO2-uitstoot worden gecompenseerd. Er zijn verschillende partijen actief op de markt die dit voor u kunnen doen. Een platform dat bekend is bij de NEa en waar u rechtstreeks projecten kunt uitkiezen waarvan u CO2-rechten wilt annuleren, is het online platform van de Verenigde Naties.