Rekeninginstellingen

Omwille van de veiligheid staan bepaalde instellingen voor het uitvoeren van transacties standaard in de meest veilige modus. Dit verkleint de kans op fouten en misbruik van de rekening. 

Bij een (L)ETR en HR kan de rekeninghouder deze rekeninginstellingen wijzigen, bijvoorbeeld om sneller te kunnen handelen. Hiervoor moet een verzoek worden ingediend bij de NEa. Terugschakelen naar de veilige modus is altijd mogelijk.

Lijst van vertrouwde tegenrekeningen

De standaardinstelling op alle rekeningen is dat transacties alleen zijn toegestaan naar rekeningen op de lijst van vertrouwde tegenrekeningen. Welke rekeningen dit zijn, bepaalt de rekeninghouder zelf.

Transacties naar rekeningen die niet als vertrouwd zijn aangemerkt zijn toegestaan op aanvraag bij de NEa.

4-ogen- of 2-ogenprincipe

Het 4-ogenprincipe is de standaardinstelling voor transacties naar rekeningen op de lijst van vertrouwde tegenrekeningen: de ene gebruiker initieert de transactie, de ander keurt de transactie goed.

De rekeninghouder kan bij de NEa een verzoek indienen om over te gaan naar het 2-ogenprincipe; goedkeuring door een 2e persoon is dan niet nodig.

Let op: transacties naar rekeningen die niet op de lijst van vertrouwde tegenrekeningen staan, is met het 2-ogenprincipe niet mogelijk. 

Via deze pagina kunt u een verzoek indienen om uw rekeninginstellingen te wijzigen.